Imunita - rozhovor se zakladatelem London Clinic of Nutrition

04. 02. 2022

Autor: Oliver Barnett

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak posílit imunitní systém?

Aby imunitní systém fungoval optimálně, vyžaduje mnoho živin, vitamínů, minerálů, dostatečný spánek, relaxaci a pravidelný pohyb. Přesto je důležité si uvědomit, že imunitní systém nemůžeme ‚posílit‘, místo toho ho můžeme podpořit zdravou stravou a výběrem životního stylu.

Jaké jsou nejlepší vitamíny pro imunitní systém?

Vitamin D je jednou z nejúčinnějších živin pro podporu imunitního systému. Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření, velmi malé množství je ho obsaženo v potravinách, proto denní suplementace nabízí nejlepší ochranu, zejména během podzimních a zimních měsíců nebo tam, kde je slunečního záření málo. Vitamin A je také důležitý pro podporu imunitních funkcí několika mechanismy. Suplementace může být mimořádně užitečná při podpoře schopnosti těla bojovat s infekcemi, zejména s ohledem na infekce dýchacích cest. Nesmíme zapomenout ani na jeden z nejsilnějších antioxidantů – vitamín C. Nízké hladiny vitamínu C jsou spojeny s oslabeným imunitním systémem a zvýšeným rizikem rozvoje chronických onemocnění. Vitamin C má také silné antivirové vlastnosti, díky čemuž je skvělým doplňkem stravy v zimě.

Jaké jsou nejlepší bylinky na imunitní systém?

Některé z nejlepších a snadno dostupných bylinek, které můžete zařadit do svého jídelníčku na podporu imunity, jsou česnek, kurkuma a zázvor. Česnek působí jako přírodní antibakteriální a antivirový prostředek a pokud je to možné, jeho surový příjem zajistí, že jeho prospěšné vlastnosti budou nejsilnější. Kurkuma a zázvor mají silné přirozené protizánětlivé vlastnosti a lze je snadno přidat do receptů.

Jaká je nejlepší strava pro imunitní systém?

Zařaďte bio zeleninu a ovoce, celozrnné výrobky, jako je hnědá rýže, qinoa, pohanka a probiotické potraviny – pomáhají udržovat hladinu přátelských bakterií ve střevech – a ujistěte se, že pijte hodně vody, abyste zůstali hydratovaní. Ale stojí za zmínku, že osobní přístup ke stravě je klíčový a pokud máte problémy s imunitou, vždy se doporučuje navštívit vyškoleného odborníka na výživu.

Jak funguje imunitní systém?

Imunitní systém funguje jako náš hlavní obranný systém v boji proti infekcím, které ohrožují naše tělo. Jsme neustále vystaveni virům, bakteriím a plísním, které jsou vdechovány, polykány nebo přicházejí do kontaktu s naší kůží. Imunitní systém si klade za cíl reagovat na tyto potenciální hrozby, vyvíjet protilátky a aktivovat T buňky, aby proti těmto organismům bojovaly. Pokud je imunitní systém přetížen nebo narušen, může se projevit nemoc.

Co oslabuje imunitní systém?

Nezdravá strava a životní styl mohou oslabit imunitní systém. Mezi příklady patří kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek spánku, konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a nedostatek času trávený venku (a tudíž nedostatečný příjem vitamínu D). Stres a emoční poruchy mohou také ovlivnit imunitní systém, takže je důležité pečovat o své duševní zdraví. Jsem fanouškem používání meditací a praktik „mindfulness“, které tomu pomáhají.

Co spouští autoimunitní onemocnění?

Autoimunitní onemocnění se projeví, když imunitní systém omylem napadne naše vlastní buňky a považuje je za hrozbu. Lidé s autoimunitními onemocněními mají často genetickou predispozici, kterou mohou spustit vlivy prostředí, jako je stres a kontakt s některými viry.

Jaká je nejlepší strava při autoimunitním onemocnění?

Vždy zaujímám individuální přístup – co vyhovuje jednomu, nemusí fungovat druhému. Musíte vzít v úvahu zdravotní stav člověka, tělo a životní styl. Na klinice máme řadu lékařů, kteří se specializují na autoimunitu, kteří dokážou vytvořit stravu a stravovací protokol na míru. Na základě většiny dosavadních klinických výzkumů se AIP (Autoimmune Diet Plan) ukazuje jako užitečný při zvládání autoimunity. Patří sem většina zeleniny, ovoce, zdravých tuků a potravin bohatých na bílkoviny. Věci, kterým je třeba se vyhnout, by byly mléčné výrobky, obiloviny a lilkovitá zelenina. Vezměte prosím na vědomí, že každý případ je velmi jedinečný a pro dosažení optimálního zdraví je vyžadován individuální přístup.

Řekněte nám něco o sobě.

Vždy jsem byl vášnivým kuchařem a brzy jsem se začal zajímat o výživu, energetickou medicínu a medicínu mysli/těla. Pět let jsem studoval naturopatii, výživu, bylinkovou medicínu a funkční medicínu a nějakou dobu jsem byl jedním z mála plně certifikovaných praktiků funkční medicíny ve Spojeném království. Před deseti lety jsem založil London Clinic of Nutrition a společně jsme doposud ošetřili více než 15 000 pacientů a pomohli jim získat zpět své zdraví z nesčetných zdravotních stavů. Z našeho sídla v Marylebone nabízíme řadu různých služeb včetně výživových konzultací, nutriční terapie, testování zdraví a výživy a nedávno jsme zřídili vzdělávací platformu CPD pro praktiky a začali nabízet firemní wellness programy.Naším cílem je vždy najít hlavní příčinu symptomů klientů pomocí personalizovaného přístupu a umožnit jim provádět dlouhodobé a udržitelné změny pro lepší zdraví