Výhody kolagenu pro pokožku, vlasy a nehty

30. 05. 2022

Autor: Sarah Collides

Na prvním dojmu záleží. To, jak dobře vypadá naše pleť, vlasy a nehty, nám nejen dodává sebevědomí, ale může hodně prozradit i o našem celkovém zdraví. A stejně jako to, co na nás vidí zbytek světa, naše pokožka, vlasy a nehty jsou jedinou přirozenou ochrannou bariérou těla. Potřebují tedy sílu – což je ten pravý okamžik pro kolagen.

Kolagen působí několika způsoby na posílení pokožky, vlasů a nehtů. 90 % bílkovin ve vaší kůži je kolagen typu 1, včetně 70 % vrstvy dermis. Hydrolyzované kolagenové peptidy mohou být přijímány a používány přímo tělem – glycin pokožkou, prolin vlasy, ale užívání kolagenu s vitamínem C také pomáhá stimulovat fibroblasty pod kůží k produkci vlastního kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové, všechny tyto látky pomáhají podporovat pružnější, hydratovanější a vláčnější pleť s menším počtem vrásek.

Specifické aminokyseliny v kolagenu mohou také pomoci chránit před lámavostí nehtů, i když si nejsme jisti, zda je to kvůli přímému účinku aminokyselin v kolagenu samotném nebo kvůli jeho „messenger efektu“, kterým stimuluje nehtovou matrix, aby rostla. Pomoc zevnitř bude vždy účinnější než jakýkoli produkt se zevní aplikací.

Kolagen typu 1 tvoří až 90 % obsahu bílkovin v naší pojivové tkáni a obsahuje několik aminokyselin, ale zejména tři, u kterých bylo prokázáno, že přímo podporují růst a obnovu vlasů, pokožky a nehtů. To se s přibývajícím věkem stává stále důležitějším z důvodů, které vysvětlíme níže.

Role kolagenu v pružnosti a pevnosti pokožky

Kolagen typu 1 působí spolu s kyselinou hyaluronovou, elastinem, některými minerály a esenciálními tuky, aby dodal pleti pružnost a pevnost. Zajímavé je, že existuje chytrá smyčka zpětné vazby, kde přirozená produkce kolagenu stimuluje produkci většího množství kyseliny hyaluronové, což zase stimuluje produkci kolagenu. Čím déle tedy dokážeme tělo povzbuzovat k neustálé tvorbě kolagenu, tím lépe.

Kolagen a stárnutí

S přibývajícím věkem již nedokážeme držet krok s požadavky těla na nové nebo dokonce udržovací hladiny kolagenu. Produkce kolagenu začíná klesat přibližně o 1 % ročně přibližně od 25 let a během 40. a 50. let se dramaticky zrychluje. To je důvod, proč se na pleti začínají vytvářet vrásky, začne se ztrácet pružnost a naše pleť vykazuje viditelné známky stárnutí.

Co způsobuje snížení hladiny kolagenu v naší pokožce?

Kromě stárnutí může být tvorba kolagenu ovlivněna také naší stravou a životním stylem. Vysoká hladina cukru ve stravě může způsobit ztuhnutí nebo rozpad kolagenu, což může následně oslabit dermální základ pokožky a vést k předčasnému stárnutí. Podobně kouření cigaret snižuje množství kyslíku v pokožce a je velkým důvodem poškozování kolagenu. A bohužel UV záření z přílišného slunečního záření může způsobit rychlé snížení hladiny kolagenu a změnu jeho struktury.

Jak zvýšit hladinu kolagenu v kůži?

Kombinací hydrolyzovaného, ​​vysoce vstřebatelného kolagenu s vitamínem C poskytujeme aminokyselinové peptidy, které mohou pomoci doplnit zásoby kolagenu a dokonce pomoci pokožce znovu získat pružnost, hydrataci a pevnost .

Předpokládá se, že kolagen stimuluje tvorbu shluku buněk nazývaných fibroblasty, které pomáhají nahradit odumřelé kožní buňky a umožňují růst buněk nových. V jedné studii s použitím 1 gramu doplňku mořského kolagenu denně po dobu 12 týdnů se hydratace pokožky, vrásky a elasticita dramaticky zlepšily ve srovnání s placebo skupinou.

Je tu také další výhoda. Vitamin C povzbuzuje tělo ke zvýšení vlastní produkce kolagenu, což zase stimuluje kyselinu hyaluronovou. A konečně, glycin v kolagenu může přispět k lepšímu spánku. A kvalitní spánek rozhodně pomůže naší pleť rozzářit!

Může kolagen pomoci vlasům a nehtům?

Víme, jak důležitý je kolagen pro tělo. Ale pokud dojde na distribuci klesajících zásob kolagenu, vlasy a nehty nebudou na prvním místě. Tělo si uvědomuje, že udržování tepen, kostí a pojivových tkání je o něco důležitější. Takže jak stárneme, vlasy mohou začít řídnout nebo ztrácet svou strukturu a nehty se mohou stát křehkými a růst pomaleji. 

Výzkumy prokázaly, že kolagen se přímo ukládá ve vlasových folikulech, takže poskytnutím této podpory dodatečných kolagenových peptidů můžeme podpořit růst vlasů, zatímco tělo využívá vlastní produkci kolagenu pro důležitější orgány. 

U nehtů je to stejné. Doplněním nezbytných aminokyselinových peptidů má tělo k dispozici dostatek kolagenu, který chrání před zvýšenou lámavostí nehtů. V jedné studii účastníci, kteří užívali denně 2,5 gramu kolagenového doplňku po dobu 24 týdnů, zaznamenali 12% nárůst růstu nehtů a 42% pokles jejich lámavosti.